Evenemang Intervjuer Sverige 3.0

Samlade intervjuer från Sverige 3.0

Untitled-2

Under hela dagen satt vår teammedlem Aliya Sabir och intervjuade flera av deltagarna på Sverige 3.0. Här delar vi med oss av de många röster som kom till tals i intervjuhörnan hos Aliya. Har du frågor om personerna som blir intervjuade, de olika initiativen eller om du bara är allmänt nyfiken får du gärna kontakta oss med dina frågor.


“Jag är en social entreprenör som har grundat IT-Guide tillsammans med ungdomar som är nya i Sverige. Vi erbjuder en utbildning på 30 timmar, vars respons har varit mycket positiv. Ungdomarna får ta del av nya saker, får förebilder, nya möjligheter; nya dörrar som öppnas. Gunilla Lundberg


Per Hörberg är en mycket driven människa som utvecklar tre olika initiativ för att fördjupa demokratin och mångfalden i samhället genom olika hållbara metoder. Initiativen följer ledorden “var själv den förändring du vill se i världen”.


“Integrationen är allas ansvar. För att ta tillvara på alla utlandsfödda kompetens och energi så måste vi bredda nätverken mellan etablerade svenskar. Sju av tio jobb förmedlas genom kontakter. Därför vill vi att alla ska känna till att genom Öppna Dörren kan man träffa en med en annan bakgrund än en själv och tillsammans genomföra intressanta aktiviteter” Amelie Silfverstolpe


“Jag har jobbat med ledarskap i 20 år. 2013 var jag förföljd och isolerad som människa. Idag är jag fri. Därför brinner jag för att vi har mänskliga rättigheter och skyldigheter. Utifrån FN-konventionens universella rättigheter har jag utformat sju principer för mänsklig värdighet: Kropp, Tanke, Känsla, Kommunikation, Rörelse frihet, Liv och Kollektiva rättigheter och skyldigheter. Jag är här för att jag vill vara med och bidra för att skapa en folkrörelse för samhällskontraktet”. – Maria Dolores Ehrling.


Farhad Azari är en nybliven pensionär och föreläsare. Han pratar om integration, varför man kommer till Sverige, kulturkrockar, religion och missförstånd. Titlarna på Farhad Azaris föreläsningar är “Såhär gör man inte i Sverige” och “I huvudet på nyanlända”. Föreläsningar med en gemensam nämnare: Hur man lever i Sverige.


“Jag kommer från IM och jobbar med kompis matchningar på DUO Stockholm. Det är flexibelt och folk gör det när det passar och utgår från att du ska klicka med en person. Allting sker efter ditt schema och när du har tid kan ni tillsammans gå ut och jogga, ta en after work, bjuda in till din arbetsplats eller delta i de aktiviteter vi erbjuder. Vi behöver hjälp med att nå ut till nya svenskar som identifierar sig som kvinnor och etablerade svenskar som identifierar sig som män” – Jonathan Österlund


“Jag tror att det finns ett stort värde i situationer som dessa, att få människor som är aktiva att dela med sig av vad dem är aktiva inom och ta lärdomar av varandra. Och det blir väldigt tydligt på ett både lokalt och nationellt plan, att det händer jättemycket; Det inte är brist på engagemang utan bara brist på kunskap om engagemang”.Karsten Deppert


“Allting jag gör grundar sig på egna erfarenheter. Jag kom till Sverige som elvaåring och växte upp med alla möjliga typer av utmaningar.  Det har varit mycket fokus på min identitet: värderingar, nationalitet och vem jag är. När jag blev äldre upptäckte jag att jag är en riktig problemlösare som löser problem på ett makroperspektiv. Jag lyckades bryta mig ur orättvisorna. Jag vill att de ungdomar som begränsas av sina socioekonomiska bakgrunder och utanförskapet också ska kunna göra det.

Alla är inte lika ambitiösa och målmedvetna som jag har varit och därför satte jag mig mer och satte upp konceptet Very Innovative People. För att dessa ungdomar ska kunna inse vilka möjligheter och förutsättningar man har. Om man inte nyttjar de talanger som finns kommer man gå miste om allas kompetens. Jag vill lära mig av andra och hjälpa andra för att komma framåt i livet.  ”Sam Issa


“Jag kom till Sverige för 11 år sedan från Afghanistan. Jag tyckte att det var svårt att komma in i svenska samhället. Av min erfarenhet var det svårt att umgås med människor, folk var inte öppna för att umgås. Därför jobbade jag mycket i olika restauranger och sedan började jag jobba ideellt på röda korset och blev sedan anställd. 2015 startade jag ett projekt för nyanlända och utifrån egna erfarenhet utvecklade jag metoder på hur vi kan möta människor. Happy Days Stockholm heter projektet och en gång i månaden väljer vi ut ett land för att representera dess matkultur, dans och musik. Vi har en öppen plats där vi förespråkar kärlek, respekt och acceptans och detta vill jag utveckla och är mottaglig för samarbeten”. Sam Lali


Simon Vinokur är projektanställd på Svenska båtunionen och arbetar med integrationssegling.

“Det vi gör är att samla människor och åker ut till skärgården under en helg”. Integrationsseglingen startades 2015 och har i samtida läger sammanlagt över 100 deltagare. Seglingshelger, kajakutbildningar, familjesegling under sommartiden, sjösättningar, föredrag, middagsbjudningar är det som sker. Snart börjar även simlektioner för vuxna som vill lära sig att simma. Vi riktar oss mot alla, men skulle behöva att fler medlemmar som är kvinnor, segregerade med utländsk bakgrund som har svenskt medborgarskap samt båtägare.


“Jag har drömt om att jobba mot människohandeln sedan jag var 14 år. Jag har varit i bland annat Libanon där väldigt många gatubarn finns. Jag ser ett stort problem som behöver lösas. Det är extremt många ungdomar som bor under radarn, 10-35 000 människor. De är inte här, fast de är här. Utanförskap som har gått så långt att det leder till kriminalitet; den oskyldiga individen utnyttjas. Hur kan man hjälpa dem? Vad och Hur ska jag göra för den frågan och området? Kan jag utsätta ungdomens säkerhet? Ger jag en tjej ett par skor för att hon har glasskor, kan hon vara bort imorgon? Jag vet att jag kan göra ett grymt jobb utan rädsla, men jag vill inte göra fel.  Jag vill inte utsätta deras säkerhet. Ida Stjernström


“Att jag som social entreprenör som drivs av att vilja förbättra världen, med utgångspunkt av de 17 globala målen, tycker att Sverige 3.0 är ett fantastiskt viktigt initiativ, därför att den samlar människor som vill bidra till konkreta handlingar. Om vi ska skapa en bättre morgondag, en bättre värld, då måste vi fokusera genomförandekraft genom att våga lyssna och lära av människor som möjligtvis inte tänker som jag. Det är mångfald som är en av de viktigaste nycklarna till ett bättre samhälle och det upplever vi idag” Bosse Nilsson


“Innan jag kom hit visste jag inte om Sverige 3.0 var viktigt eller inte. Så jag valde att komma hit för att se om det skulle vara till någon nytta. Jag har lärt känna väldigt många människor och väldigt många människor har fått lära känna mig. Någonting jag har lärt mig sedan tidigare ä att man aldrig kan ha för lite kontakter. Alla har inte den erfarenhet och kunskap jag har och den kan komma att vara viktig för andra, för att andras erfarenheter är viktiga för mig”.Khalid Mohammed


“Under Sverige 3.0 deltog Linda på Åsas övning på open space. Övningen hette 20 drömmar på 20 minuter och handlar om att leva livet fullt ut. En av Lindas 20 drömmar var att ha en interaktiv fotoutställning. Fyra månader senare är det verklighet; EYE SEE YOU är en berättelse om vårt behov att bli sedda. Det är en berättelse om vår samtid, om att känna ensamhet mitt ibland andra. Det är också en berättelse om reflektioner och möten. Linda Forsbergs arbete suddar ut gränserna mellan vi och dem, dig och mig, och väver samman nutid och dåtid. Ögonen tillhör olika människor med olika identiteter. Någon beskriver sig vara i mellanförskap, en annan beskrivs som flykting, en tredje är anklagad för krigsbrott, en människa har titeln VD och ytterligare en annan jagar ständigt kärleken. I berättelsen EYE SEE YOU skulle du kunna ha varit eller bli människan bakom varje öga”. – Linda Forsberg


“Jag deltar på Sverige 3.0 för Tillsammans Helsingborg, ett unikt projekt eftersom det innebär att alla nio studieförbund samarbetar. I frågor kring mänskliga rättigheter, demokrati och integration har studieförbunden lagt all konkurrens bakom sig för att sätta dessa frågor på kartan genom folkbildning. Vi försöker att konkretisera de här frågorna på olika sätt, men framförallt vill vi visa upp att hur spännande och dynamiska de här frågorna kan vara. Vi utgår från helsingborgarnas egna intressen för det är bara dem som vet vad som är viktigt för dem. Det innebär också att det finns en nivå av medskapande som vi tror är nyckeln för allt framgångsrikt arbete”. – Josefine Thorén


“Jag är statsvetare som har inriktning internationell migration och etniska relationer.  Jag arbetar ideellt med integrationsfrågor och är politiskt aktiv i Huddinge kommun och är vice ordförande för studenter för Södertörns universitet. Utifrån min bakgrund och personliga erfarenhet och högskoleutbildning skriver jag politiska förslag och resolutioner till EU om migration och integrationsfrågor. Anledningen till att jag är här idag är för att jag behöver investerare till en hållbar integrationsapp som heter Migrate. Min app kan bli en väldigt stor idé och kan appliceras på en internationell nivå” Marzieh Amiri


“Den kollektiva intelligensen är ett utmärkt verktyg för att göra komplexa utmaningar enklare, som integration”. – Ergin Özdemir


“Det känns så himla kul att vara här som 20 åring med sin egen marknadsföringsbyrå. Ett jätteprojekt som jag är ledare för. Genom det ideella engagemanget har jag sett människor som brinner för saker jag också brinner för och detta är fantastiskt; att berika och att bli berikad”. Dan Hersan


“Syrien är mitt födelseland, Sverige är mitt uppväxt-land. Vart är då mitt hemland? Är det när jag uppe i luften och flyger? När jag går på de mörka gatorna? Vart är mitt hemland? Vart är den plats där man bara kan få vara? Det är min prestation som räknas, inte min personlighet. Det ligger så mycket i det jag talar om, om sorg, drömmar, flykt, destruktivitet, utanförskap -men jag är inte kvar där. Utan när jag får sätta ord på saker i mitt liv så är offerkoftan avklädd och drömmen sedd att integrera flera”. – Charbel Gabro


“Jag kommer från Tamam, en nationell ungdomsförening som tycker att det är viktigt att skapa ett jämlikt och inkluderande samhälle. Vi tror att vi behöver samla alla samhällsaktörer för att se hur vi tillsammans ser på inkludering och hur vi kan arbeta för att skapa ett jämlikt samhälle. Vi är här för att hitta samarbetspartners och ta vidare samtalet ut i landet”.  Manuel Timane

Kommentera

DIGITALKO

%d bloggare gillar detta: