SVERIGE 3.0 DIY

Det är många som vill arrangera Sverige 3.0-event i sin hemstad. Helt fantastiskt tycker vi och någonting vi gärna är med och bidrar till. På Sverige 3.0-eventet den 5 november 2017 samlade vi in flera frågor som kan behöva besvaras inför ett event och nu har vi sammanställt dem till en guide som du kan ta del av nedan. Denna guide är inte enbart till för 12-timmarsevent utan kan även appliceras på mindre event så som middagar, luncher eller liknande. Har du fler frågor som du tycker fattas – skriv dem i ett mail till oss så lägger vi upp dem!

Var och hur börjar man när man inte har gjort det tidigare?
Man börjar genom att bestämma sig för att göra det. Ta ett beslut, sätt datum, bygg ett team och boka platsen där ni ska vara (vilken plats beror på eventets storlek såklart).

Hur får man sponsorer?
Fråga. Fråga företag som vill profileras sig i dessa frågor. De som är nära er i värderingar och intressen. Det kan gälla allt ifrån mat till lokal. Har ni fått en lokal sponstrad behöver ingenting annat kosta.

Vad vill sponsorer veta?
What’s in it for me?” Vad vill ni ha för sponsor? Pengar? Mat? Lokal? Vad har ni att erbjuda sponsorerna? Ni kan tacka dem på sociala medier, i forum, från scenen. Ni kan posta deras logga i inbjudningarna, på hemsida mm. mm.

Vilka roller behövs i teamet?
Viktigt att komma ihåg är att alla roller inte är involverad i allt. Var helst tre personer när ni arrangerar. Är ni fler så var en till fyra personer som delar på ett ansvarsområde. Testa er fram. Fyra ansvarsområden man kan ha är t.ex. Bjuda in, Organisera, Facilitera och Skörda

Hur lång tid tar planeringen från start till event?
Det kan ta sex veckor eller ett halvår, det bestämmer ni själva.
En till två månader är minimum och vill ni ha tungviktare (politiker och tunga näringslivsaktörer) till ert event är det minst 6 månader notis till dem som gäller.

Hur får man få hjälp från erfarna 3.0-arrangörer första gången?
Ring folk som gjort det innan. Boosta  deras ego och säg: ”Vi är inte bra på detta, kan ni hjälpa oss?”. Och såklart vill vi det!

Hur bjuder man in, når man ut och väljer ut deltagare?
Beroende på vad ni vill ha för event kan ni vara mer eller mindre selektiva i er urvalsprocess. Vill ni ha redan engagerade integratörer eller människor som aldrig tidigare har arbetat med integration? Sätt upp deltagarkriterier. Var tydliga i inbjudan.

Hur gör man för att bjuda in?
Att bjuda in har varit som en egen vetenskap i sig.  Hur bjuder vi in? Att göra EN inbjudan är att ha en dörr in till ETT rum. Att skriva flera inbjudningar innebär FLER dörrar till samma rum. Gör ni därför fler och olika sorters inbjudningar (skriva, filma, åka till fritidsgårdar, handritade affischer på caféer, olika människor, ringa mm) öppnar detta, bokstavligt talat, fler dörrar och ger fler möjligheten att komma.

Var fanns motivationen för det första Sverige 3.0?
Ilska och lust. “NEJ! DETTA FUNKAR INTE LÄNGRE!”
Hitta någonting som bränner till. Hitta det som känns inom dig/er.

Vilken roll spelar leken i detta?
Det är en blandning av lek och allvar. Lek med allvaret och var allvarlig med leken.
Det ni gör när ni arrangerar ett event som detta är värdefullt men ta er inte på för stort allvar. Lek inte så mycket så att ni förminska er och gör er inte större. Gör det med värme och medmänsklighet.

Hur skapar vi et tryggt rum?
För att skapa ett tryggt rum där människor kan mötas och verkligen lyssna på och förstå varandra behöver ni uttalade regler (ca fem stycken) för hur ni pratar med och bemöter varandra. Exempel på samtalsregler kan vara:

Ta hand om dig själv för vår skull
Ta hand om varandra tillsammans
Dela med dig av det du kan och vill
Be om hjälp så att andra kan bidra
Fixa det som behöver fixas, tillsammans
Lyssna för att förstå
Ge och ta plats
Tala utifrån dina upplevelser
Lämna egot hemma
Utgå ifrån att alla har goda intentioner

Måste det vara i 12 timmar?
Nej, längden är inte det viktiga. Det kan vara en lunch på 60 minuter eller en heldag på 12 timmar? Ett 12-timmarspass sätter spår i dig som är intima. Det ger deltagarna en känsla av enormt engagemang. Att dyka upp i 12 timmar på exempelvis en söndag säger någonting om de som är där. Ju jobbigare eventet är desto mer tar folk det på allvar.

Tänk inte: Hur får jag ut mitt budskap på denna tiden.
Tänk: Hur ser vi till att de som deltar får ut så mycket som möjligt av det och bidra till varandra och öppna sig, prata med varandra.

Behöver man vara känd?
Nej. Det du behöver be extra mycket om hjälp om du inte är det. Berätta vad du vill göra, visa var det har gjorts innan för att visa legitimitet, be om hjälp för att bjuda in. Vilka ska vara en del av eventet?

Hur mycket av detta är internationellt gångbart?
Mycket. Vi bryter mycket normer med Sverige 3.0. Det är inget jante-event.
Det mänskliga samarbetet trumfar etnicitet, länder och städer. Påminn människor att de är gjorda för att samarbeta.

Hur skördar man efter ett event som detta?
Ha gärna med någon som kan rita men också några som vill bidra till att volontärarbeta och lyssna, fånga upp idéer och ta anteckningar under eventets gång. Ha olika människor som lyssnar på olika saker/på olika sätt. Ett tips är också att lägga fram mallar så att deltagarna själva kan skörda det som de har diskuterat.


5 regler för ett Sverige 3.0-event

0) Planera alldeles för lite (som organisatör)
Sluta tänk, bara gör. Var inte för många i kärngruppen – bättre att alla på eventet är gruppen som gör det. Använd kraften hos andra – knytkalas, lokaler som är enkla att ordna (hemma hos någon?). Det enda som behöver planeras, egentligen, är datum och hur man får personer att komma. Sedan involvera andra, be om hjälp, och låt andra hjälpa till.

5 regler för deltagarna (men som lika mycket gäller dig som organiserar)

1) Var extremt välkomnande
Alla deltagare är med som individer, och inte bara som den organisation man är involverad i. Ha en öppen attityd och få alla att känna sig välkomna.

2) Var ovanlig, ödmjuk och inlyssnande
Viktigt att alla ger alla möjlighet att komma till tals. Lyssna, och se till att inte endast ett fåtal pratar. Alla ska ha fått sin röst hörd innan ett event är slut.

3) Vad behöver du hjälp med
Våga be om hjälp och berätta vad du har problem med. Inget är för stort eller för litet för att be om hjälp med.

4) Var obekvämt ärlig
Våga prata om saker även om det är obekvämt. Genom att dela med oss när det är svårt växer vi som individer och ger andra runt omkring nya kunskaper.

5) Fokusera inte på att skapa nytt, fokusera på det praktiska.
Ni behöver inte skapa något nytt. Ni träffas för att vårda och utveckla det ni redan gör. Alla vet varför dem är där. Ignorera politik eller problem som ni inte kan lösa enkelt för idag – fokusera på det som gör att alla kan skapa bättre och mer.

Dessa regler är baserade på erfarenheter från träffar så som Sverige 3.0, Integratörerna Middagar och Integratörerna Luncher samt Näringslivsuppropet. Alla de har haft mer detaljer och olika inriktningar, men dessa är kärnan i dem, och ger en grund. De är dock absolut inte huggna i sten, så bygg på, ändra och anpassa efter vad du tror är viktigt!

%d bloggare gillar detta: